Hej!


Vi är en liten ideell föreningen som bedriver utvecklingssamarbete i ett av de fattigaste områdena i nordöstra Indien, där behoven är väldigt stora. Föreningen är relativt nystartad och stöder ett projekt som startades för 60 år sedan.


Klicka runt på hemsidan för att få veta mer om oss och vad vi gör!


Nu finns vi även på Facebook och Instagram! Följ även vår blogg där vi uppdaterar när vi har team i Theodori.Fadderflickor läser nu på högskola!

Femton av våra flickor på elevhemmet har nu klarat hela grundskolan och gymnasiet och valt att fortsätta utbilda sig på högskola! 13 sjuksköterskor och två speciallärare har vi hittills. Vi fortsätter givetvis stötta tjejerna genom hela högskoleutbildningen!

För detta behövs dock högskolefaddrar!

Läs mer här eller kontakta Hanna på fadder@theodori.se


Vi är i stor behov av faddrar, högskolefaddrar och partners!

Läs mer i partnerbrevet eller kontakta Torbjörn på info@theodori.se om du är intresserad av ett månatligt givande!


Alla våra nyhetsbrev finns samlade här!

Det går också bra att klicka på ”Utskick” i menyn till vänster


Här nedanför finns ett aplock av våra äldre nyheter. Numera förmedlar vi främst nyheter via blogg, Facebook och Instagram.


Maj 2014

Reseindustrins Barnfond New Hope hjälper oss med vaccinationskampanj!

Vi har beslutat att via våra sköterskor från Thedorisjukhuset 

vaccinera barnen på skolan. Det är bättre att förebygga än att bota! 

Vi har ju ett bra hälsovårdsarbete för skolbarnen, och detta blir ett  led i det arbetet. de vaccineras nu med MPR, difteri-tetanus, Tyfoid  och Hepatit A. Detta initiativ har även lett till att myndigheterna  öppnat upp för samarbete med våra sköterskor, så att de bjuder på  första sprutan difteri-tetanus för byarna runtomkring (vi vet inte  begränsningen av det löftet ännu)!


Februari 2013

Reseindustrins Barnfond New Hope stöder eldragningen av skolan

Vi är så tacksamma för att New Hope följer upp sitt tidigare bidrag med ytterligare ett! Skolan får nu eldragning, men också ett backupsystem med strömomställare och batterier så att skolan har oavbruten el i händelse av (rättare sagt alla tillfällen av) strömavbrott. Klassrummen får också fläktar för den annars upp till 50-gradiga värmen!


Björg Naess död

I slutet av december 2012 så gick Björg bort! Vi är så tacksamma för hennes livsgärning. Tänk att vi fick träffa henne i elfte timmen förra sommaren! Vg läs om vårt besök hos henne här på denna sida.2012-10-28

Föreningen Theodori har startat blogg!

I samband med höstens team-resa till Theodori (Torbjörn, Ellen, Marja och Gudrun reser ner 28 oktober) startar Föreningen Theodori en blogg, där ni till en början kan läsa dagliga uppdateringar om vad teamet har för sig.

Framöver är det tänkt att bloggen ska användas för att informera om det regelbundna arbete som sker, både här i Sverige och på plats i Indien.

Klicka på länken ”Blogg” i meny till vänster och se vad som har hänt i Theodori just idag!
(Första inlägget förväntas komma upp 30 oktober.)2012-10-05

Reseindustrins Barnfond stöder skoltaket

Vi vill tacka Reseindustrins barnfond för beslutet att täcka kostnaderna för renoveringen av skoltaket!
Rektor Sukla Dutta har frågat oss senaste två åren om detta behov. Vi har hittills inte kunnat lova täcka det, men så kom detta glädjebesked neddimpande som från himmelen!

Arbetet påbörjas oktober 2012. Vi kan därmed på plats se början av projektet eftersom vi åker dit den 29/10.

Gå gärna in på www.reseindustrinsbarnfond.se

En nyhet de har, som du kan vara intresserad av, är en julkalender med fina rese-priser varje dag, checka in på hemsidan!


2012-10-05

Tjejerna vann cupfinal - igen!

Du kanske har läst om våra fadderflickors bravader i fotboll. Raju tränar ju dem nästan varje morgon. Framgångarna har kommit som på pärlband! Nu vann de en jättestor cupfinal! Man kan föreställa sig vad detta betyder för dessa tjejer från urfattiga byar! Troligen ger det en stark sporre att gå vidare och bli nånting i samhället. Om du tycker som vi så kanske du vill maila in gratulationer till info@theodori.se så vidarebefodrar vi dina gratulationer.

2012-08-15

Syskonen Nilsson träffar hedersmedlemmen Björg Naess i Danmark
Ett absolut historiskt ögonblick var det då syskonen Nilsson, Torbjörn, med Ellen, Maj-Kristin, med Bengt, och Birgitta, hälsade på Björg Naess i Lunderskov, Danmark, den 1/8 2012. Då hade de inte setts på 55 år.


Björg är hedersmedlem i vår förening sedan beslut om det fattades redan på årsmötet 2009.


Först nu kunde vi överräcka beviset på det i hennes händer, i form av ett foto av ”spetälsketrädet” med texten om hennes medlemskap.
Väl värt att märka: Trädet, ”med dess skugga”, köptes av Björg personligen!! Anledningen var  behovet av en mötesplats för att betjäna de spetälska (leprasjuka), som måste hållas avsides från övrig sjukvård.


Vi är stolta att ha just detta träd som vår logotyp för föreningen, som visar på kontinuitet i visionen för arbetet.


Björg berättade om tiden--det blev 11 år--som hon jobbade vid Theodori-centret,dels om missionärens hjärtevärmande tillfällen, då hon fick hjälpa 100 patienter per dag vid kliniken, men också hur oändligt maktlös hon ofta hade stått inför komplicerade förlossningar inne i lerhyddor,ingen att rådfråga, där medicinmannen redan hade gjort fruktlösa försök.


Vår tacksamhet till Björg är enorm! Tack, tack, tack, Björg, vad du betydde för sjukvårdens framväxande i dessa byar!


Björg är 87 år och bor tillsammans med Lise, 95. Vi blev riktigt förälskade i henne också, och glada att se hur mycket de betyder för varandra.


2012-08-15

Ljus i tunneln för sjukhuset?


Som du kanske vet satsar vi extra mycket pengar på sjukhuset 2012. Om du inte är informerad, så läs nyhetsbreven som du kan klicka in dig på.


Den nye administratören Roshan jobbar för att utverka mer befogenheter för sjukhuset att kunna ta emot delstatliga subsidier och sjukvårdsprogram.


Sjukhuset har nu en allmänpraktiserande doktor som kommer 2 dar i veckan. Han kan utföra smärre kirurgiska ingrepp.


Det ser fortfarande dystert ut för dess framtid som regelrätt sjukhus. Vi som förening blickar inte enbart till dess intressen. Huvudsaken är att adekvat sjukvård erbjuds befolkningen, vare sig på det sjukhuset, eller inom kommunens ramar, men vi tror att Theodori-sjukhuset kan vara en väsentlig del, för all framtid, bara det läggs på rätt nivå. Vi vill som förening fortsätta stödet.


Läs mer om sjukhuset här.


2012-08-15

Nytt demokratiseringsprojekt


Vi undersöker möjligheten att utvidga vårt by-engagemang med ett större demokratiseringsprojekt. Fy vad tråkigt tänker du kanske, men...


Det är väl bra om det är indiska skattemedel och inte dina pengar det gäller!


Ända sedan start av vår förening har det funnits en vision om att integrera alla dessa byar in i ett mer välfungerande samhällssystem. Vi visste att du, eller vi som förening aldrig skulle ha pengar för att dra upp dessa byar från fattigdom och usla föhållanden, men att det inom landets administration finns både pengar och kunskap, som rätteligen tillhör dessa bybor. Med mobilisering av existerande demokratiska instrument så ska byarna vara del av Indiens framgångar.


Detta tänkta projekt ska ses som en katalysator som sätter igång samhällsutvecklingen inom flera väsentliga samhällsområden, som sjukvård, väg, vatten, sanitet, skola, jordbruk.


Instrumentet heter Panchayat Raj Institution, PRI, det indiska system som är i vardande i delstaten Jharkhand, där Theodori ligger, men som existerat länge i andra delstater.


Det är av stor vikt att nu, då PRI just introduceras, mobilisera befolkningen till att ta vara på dess möjligheter. Annars missar de ett historiskt tillfälle.

I höst kan vi se om planen för detta håller. I så fall kommer TRDP--Theodori Rural Development Projekt--med SIDA-pengar, starta projektet. Den svåraste nöten att knäcka är att finna kompetent personal för just detta projekt.


UPPDATERING 2012-10-05

Ansökan till Forum Syd skickas snart.
Vår sakkunnige har besökt Theodori-centret och just kommit hem. Vi kommer nu skicka vår ansökan till Forum Syd. Skulle Forum Syd godkänna den kan projektet komma igång nästa år.


Bli medlem

Medlemskap kostar 125 kr/år, eller 200 kr för en familj/par. Då kan du påverka vår inriktning genom medlemssmötet som är i april/maj varje år.

Om du skickar en gåva på 125 kr eller mer kan du samtidigt teckna dig som medlem, skriv ”bli medlem” på inbetalningen.


 
pg-konto
30 46 62-0Kontaktuppgifter.html

Du kan påverka!

Våra sponsorer

Vill du bli medlem i Föreningen Theodori?

125 kr/år för enskild, 199 kr/år för familj.
Läs mer här.